Participació de l’apGDM al XXVI
Congrés del Moviment Federalista Mundial

Del 9 al 13 de juliol del 2012 va tenir lloc a Winnipeg, Canadà el XXVI Congrés del Moviment Federalista Mundial (MFM o WFM en anglès) en el que hi van participar el president de l’associació Josep Xercavins i el membre de la junta Joan Marc Simon com a representants de l’apGDM. Joan Marc Simon hi va participar també en la seva condició de membre del Consell del MFM. L’associació és Organització Associada al MFM des del mes d’abril del 2012.

Al Congrés hi van participar membres del MFM provinents de les Amèriques, Asia i Europa, amb clara predominància de les delegacions d’Amèrica del Nord. Durant els tres dies que va durar el Congrés hi va haver lloc per a celebracions, ponències marc, conferències, comissions de treball i actes estatutaris d’acord amb el següent programa:

Una celebració important va ser el desè aniversari de la creació del Tribunal Penal Internacional (TPI), la campanya del qual va ser ideada i iniciada pel MFM. També hi va haver conferències obertes al públic com per exemple el debat dedicat a la Campanya per una Assamblea Parlamentària de Nacions Unides (UNPA) de la que l’apGDM n’és el representant a Catalunya i l’Estat Espanyol.

El Congrés va donar espai de debat en grup i en plenari sobre les prioritats polítiques pel MFM de cara a l’agenda dels propers 4 anys. El resultat van ser les següents resolucions:

  1. Justicia Internacional, l’estat de dret i els drets humans: en la que es proclama la voluntat de continuar treballant en la Campanya del TPI i treballar per millorar el procés de revisió del Consell de Drets Humans i incloure el dret a un medi ambient sostenible en una declaració o convenció de Nacions Unides (NU) 
    http://www.worldfederalistscanada.org/documents/Commission1XXVICongress.pdf
  2. Pau, Seguretat i Prevenció de Conflictes: en la que es demana la inclusió de crisi humanitària com a motiu d’aplicació del principi de Responsabilitat de Protegir i s’exigeix l’aplicació de l’article 61 del Tractat de No-Proliferació Nuclear i renovar un dialeg internacional sobre desarmament. També es demana incloure les armes nuclears i altres armes de destrucció massiva en el llistat d’armes prohibides en l’estatut de Roma del TPI.  
    http://www.worldfederalistscanada.org/documents/Commission2XXVICongress.pdf
  3. Democracia Global i reforma de NU: en la que s’identifiquen quatre pilars d’acció pels següents anys. En primer lloc sobre la democratització de les relacions internacionals en la linea dels moviments de la primavera àrab, els indignats, occupy, etc i promocionar la Campanya UNPA com a instrument per a articular la voluntat ciutadana. En segon lloc sobre l’estat de dret i la importància que tots els països s’adhereixin al tractat de Roma pel TPI. El tercer pilar seria la reforma de NU via reforma del Consell de Seguretat per exemple abolint el dret a veto en situacions de genocidi, neteja ètnica o crims contra la humanitat. Finalment el quart pilar és sobre Governança econòmica, social i ambiental en el que es treballa la reforma i reforç de l’ECOSOC, la creació d’una Organització Mundial del Medi Ambient, la creació d’impostos globals sobre capitals i emissions per a finançar unes NU més independents i la reforma total de les institucions de Bretton-Woods integrant-les en el paraigües de NU. http://www.worldfederalistscanada.org/documents/Commission3XXVICongress.pdf

Pel que fa a actes estatutaris el Congrés va escollir el nou Consell del que en va sorgir la nova junta executiva en la que es va renovar la presidència de l’ex-ministre d’afers exteriors canadenc Lloyd Axworthy. El membre de l’apGDM Joan Marc Simon va ser re escollit membre del consell i escollit per primera vegada com a membre de la junta executiva. A més a més, com a Organització Associada al MFM, l’apGDM té dret a un representant al Consell del MFM.

La nova junta del MFM: http://www.wfm-igp.org/site/ec
El nou Consell del MFM: http://www.wfm-igp.org/site/council

El Congrés es va clausurar amb el banquet anual ofert pel MFM del Canadà en que es va entregar l’històric Premi Global per la Pau a l’escriptora canadenca Erna Paris.

http://www.worldfederalistscanada.org/Erna_Paris_World_Peace_Award_Speech.pdf

Comments are closed.