Incapacitat de les Organitzacions
Internacionals per donar resposta a reptes globals

Nota de Premsa 23 d’octubre del 2013 i resum de l’acte del 22 d’octubre del 2013!

Acadèmics catalans es reuneixen per debatre les possibilitats de creació d’un parlament mundial.

Ahir es va celebrar a Barcelona, a la UPF, una taula rodona sota el títol “La creació d’un parlament mundial a debat”, organitzada per l’associació projecte Governament Democràtic Mundial (apGDM) i el Departament de Filosofia del Dret de la Universitat Pompeu Fabra.

L’acte va ser part del programa global de la Setmana Mundial d’Acció per a un Parlament Mundial, iniciativa promoguda per la Campanya per a una Assemblea Parlamentària a les Nacions Unides que s’ha vist materialitzada a més de 100 ciutats arreu del món.

Lourdes Benería, ponent convidada i professora de la Cornell University, va comentar que els impactes de la globalització econòmica i el poder del sector financer, transgressors de les regles dels estats-nació, fan palesa la necessitat de crear un governament global i un control democràtic que resolgui problemes tan greus com per exemple l’especulació alimentària. En aquest sentit el seu argument clau fou: tenim una globalització econòmica, social, etc. sense haver arribat a un grau de gobernança política que pugui posar ordre a les tensions i conflictes de la globalització econòmica, sobre tot la financera.

La va secundar en Josep Lluís Martí, professor de la Universitat Pompeu Fabra, que remarcà la urgència de construir un nou ordre internacional que pugui donar resposta efectiva i contundent a les creixents desigualtats del món actual. Va parlar després de tres grans models de legitimitat de les institucions internacionals, un de internacional, un de supranacional fragmentat i un de global concentrat, tractant de mostrar per què necessitem aquest tercer, i que aquest pressuposa algun tipus de assemblea legislativa global.

En la mateixa línia, Josep Xercavins, Professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, va ressaltar la incapacitat de les organitzacions internacionals de prendre decisions que arribin a donar resposta a reptes globals de dimensions com ara el canvi climàtic i va proposar la creació d’un Parlament Mundial escollit per la ciutadania mundial que, conjuntament amb l’Assemblea General de les Nacions Unides, piloti un nou sistema de governament global. Va remarcar el col·lapse en la presa de decisió sobre els gran problemes del món (clima, finances, alimentació, …) i la impossibilitat de que el consens entre els estats pugui estar-ne a l’alçada i, per tant, la necessitat de posar democràcia legitima en marxa, és a dir, un parlament mundial electe.

Amb un alt nivell de participació dels assistents a l’acte, i la presentació i moderació per part de la Carme Valls de l’apGDM, els participants a la taula rodona van poder aprofundir sobre quin és l’estat actual del món, el perquè de l’establiment d’un parlament mundial i quins els seus mecanismes d’implementació. Amb el consens que aquest nou governament global hauria d’estar lligat a un alt nivell de democràcia global, Barcelona es sumava així a la campanya mundial “Let the People decide”.

Aquí podeu veure la gravació de l’acte, feta per @sicomtelevision:

En els següents links podeu trobar més informació sobre el que ha estat aquesta 1a “Setmana d’acció global per un Parlament Mundial”; el darrer link ens porta a un article d’en Joan Marc Simon, de l’apGDM i responsable a casa nostre de la campanya UNPA i que, de fet, és qui ha coordinat l’organització i les mobilitzacions d’aquesta setmana:Comments are closed.